Limburgse jongens vochten in Indië

Na de bevrijding van Nederland werden vanaf december 1945 duizenden Nederlandse jongens naar Oost Azië gestuurd om te vechten voor het behoud van Nederlands Indië. Het Limburgs Thuisfront te Heerlen probeerde bij de familie en vrienden van de uitgezonden militairen de moed er in te houden via het maandblad ‘Hehlesch Nujts, contactblaadje voor de Heerlense militairen in Indië’.

  • Door Martin van der Weerden

Het eenvoudig gestencilde krantje kreeg de volle medewerking van de autoriteiten. Burgemeester Marcel van Grunsven vermeldt dat hij met leedwezen, maar ook met trots, zijn jongens heeft zien vertrekken. Hij hoopt hen aan het Heerlense station met muziek van de Heerlense fanfare weer in ons midden op te kunnen nemen. Deze “mannen oceaanreizigers, junglevechters en globetrotters, mannen ook met ervaring en ruime blik” kunnen nog van groot nut zijn.

In korte berichten wordt verteld over het dagelijks leven op Sumatra of Java. Het kerstpakket is in goede orde ontvangen. De kerstviering vindt in de open lucht plaats bij extreme hitte. Winkbuul Cor mist het carnaval. Vaandrig Harry verveelt zich bij de bewaking van een vliegveld. Andere berichten hebben iets van een avontuurlijk jongensboek: “Granaten in je slaapkamer. Gelukkig geen doden.”

Ook na twee jaar van oorlog blijft men optimistisch over de afloop. “De wederopbouw en de productie zijn weer in volle gang. Er is hier trouwens nog nooit een schot van betekenis gevallen, dus geen reden tot mopperen.”

Toen in december 1949 Indonesië desondanks onafhankelijk werd, kwam dit voor velen als een verrassing. De teruggekeerde militairen vertelden niet al te veel over hun verblijf onder de tropenzon. Pas jaren later sijpelde door dat de werkelijkheid minder rooskleurig was.

Martin

Martin is al jaren geschiedenisdocent aan het BernardinusCollege. Tevens is Martin actief binnen diverse historische organisaties en initiatieven als o.a. LGOG en 'Het Land van Herle'. Daarnaast is hij ook actief als bestuurder in het bibliotheekwezen.

One thought to “Limburgse jongens vochten in Indië”

  1. Martin, knap dat jij dit onderwerp op zo’n originele manier hebt beschreven. Maar dat is jou wel toevertrouwd! Ik weet zeker dat je hier heel veel oud-indiëgangers en hun familieleden een groot plezier mee hebt gedaan. De militaire actie van deze knapen is vaak bekritiseerd. Zonder details te noemen werd hen van alles verweten. Gemakshalve werd dan door de critici niet voldoende gewezen op de vaak extreem moeilijke omstandigheden waaronder die jongens hun taak moesten uitvoeren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.