Vlag voor de komst van ‘de Tommies’

Het zal ergens in de jaren 2000 zijn geweest, toen voormalig stadshistoricus Roelof Braad enkele vlaggen op zijn bureau gedeponeerd kreeg. Op het eerste oog niets bijzonders, de gewone kleine Hollandse driekleur in een klein formaat, waarvan één echter de aandacht trok. De dame die de verzameling kwam afgeven wist te vertellen dat dit een kort vóór de bevrijding gemaakte vlag was ‘die bij de komst van de Tommies’ ergens in het Bekkerveld, zou worden uitgehangen. De naam Tommies was destijds verbonden aan de Engelse bevrijders, waarschijnlijk nog een herinnering aan de Eerste Wereldoorlog, waarin de Britten zij aan zij vochten met de andere geallieerden. Dus lag het voor de hand om dan ook maar een Engelse vlag, de ‘Union Jack’, te vervaardigen op moeder naaimachien. En dat is ook goed te zien aan de vlag, typisch ‘home-made’ zoals we dat tegenwoordig noemen. Diverse stukken katoen, mogelijk zelfs beddenlakens, lijken de bestanddelen voor dit niet al te secuur genaaid exemplaar. Maar dat maakt niet uit, het blijft een mooie herinnering die duidelijk aangeeft hoe reikhalzend men uitzag naar de bevrijding. Dat er uiteindelijk geen enkele Tommie het Bekkerveld zou binnenrollen op zijn jeep of tank, maar het de Amerikanen waren die Heerlen en zijn omgeving bevrijdde, deed hier niets aan af.

Heerlen vertelt - 2019 - IM -1.jpg

Email

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.