Vandaag lanceren we iets moois! Het centrum voor archeologie in Limburg ‘De Vondst’, verhalenplatform ‘Heerlen Vertelt’ en de erfgoedafdeling van de Gemeente Heerlen ‘Historisch Goud’ starten namelijk een gezamenlijk bevrijdingsproject voor Heerlen en omgeving.
In een unieke samenwerking rondom het thema 75 jaar bevrijding, roepen wij iedereen op om in hun eigen geschiedenis te duiken, voorwerpen en verhalen aan te dragen en vervolgens mag iedereen stemmen op zijn of haar favoriete object en verhaal. In september zal er in De Vondst een tentoonstelling te zien zijn waarin deze voorwerpen de grote en kleine verhalen van Heerlenaren tijdens de Tweede Wereldoorlog vertellen.
In Heerlen en de regio wordt dit jaar extra aandacht besteed aan de bevrijding van Limburg die in september 2019, 75 jaar geleden plaatsvond. Reden genoeg voor ons om, samen, ons steentje bij te dragen en het initiatief ‘De vondst vertelt: 75 jaar bevrijding Heerlen’ op te zetten.
Persoonlijk verhaal
Veel mensen bewaren ergens in hun huis nog een aandenken aan de Tweede Wereldoorlog. Bijvoorbeeld geërfd van hun ouders of grootouders. Een sigarendoosje waarin ‘de bonnen’ werden bewaard, een bevrijdingskrantje of een brief van geliefden aan elkaar. Wat deze objecten gemeen hebben is dat ze een persoonlijk en uniek verhaal vertellen die ons samen een inkijk geven in de oorlogstijd voor Heerlenaren!
Doe mee! Inzendtermijn geopend
Alle geïnteresseerden en specifiek natuurlijk (oud-)inwoners van Heerlen, kunnen vanaf nù op heerlenvertelt.nl/75jaarbevrijding via een foto en een kort verhaal (van maximaal 500 woorden) voorwerpen aandragen die het verdienen om tentoongesteld te worden. Het hoeven geen kostbare objecten te zijn hoor, maar gewoon objecten met een bijzonder verhaal of een persoonlijke herinnering. De foto’s en verhalen zijn na inzending zichtbaar op HeerlenVertelt.
Een van de eerste bijdrages die al op de website te lezen is, komt van Michel Lemaire, stadshistoricus van Heerlen. “Bij het opruimen van mijn opa’s huis – die op dat moment in een verzorgingstehuis is gaan wonen – vinden we in een boek een krantje. Glad gestreken als het papier is, lijkt het gister van de pers te zijn gerold. De datum van het krantje is echter ’10 mei 1945’. Het blad ‘De Vliegende Hollander’ werd uitgegeven door de geallieerde luchtmacht tijdens de bezettingsjaren. Al die jaren had opa het opgeborgen in zijn werkplaats.”
Zelf bijdragen
Op de symbolische datum van 5 mei sluit de inzendtermijn en kan iedereen gaan stemmen op zijn of haar favoriete object. Zo’n tien tot twintig van deze objecten worden uiteindelijk in september tentoongesteld. Het doel van ‘De vondst vertelt’ is om mensen zèlf de mogelijkheid te geven bij te dragen aan één van de vele projecten die in september rondom de bevrijding plaatsvinden. Het traject naar de tentoonstelling toe is dus net zo belangrijk als de expo zelf.
‘De vondst vertelt: 75 jaar bevrijding Heerlen’ is vanaf 17 september te zien in De Vondst aan het Raadhuisplein in Heerlen.