Bevrijdingsproject De Vondst, HeerlenVertelt en Historisch Goud van start

Vandaag lanceren we iets moois! Het centrum voor archeologie in Limburg ‘De Vondst’, verhalenplatform ‘Heerlen Vertelt’ en de erfgoedafdeling van de Gemeente Heerlen ‘Historisch Goud’ starten namelijk een gezamenlijk bevrijdingsproject voor Heerlen en omgeving.

In een unieke samenwerking rondom het thema 75 jaar bevrijding, roepen wij iedereen op om in hun eigen geschiedenis te duiken, voorwerpen en verhalen aan te dragen en vervolgens mag iedereen stemmen op zijn of haar favoriete object en verhaal. In september zal er in De Vondst een tentoonstelling te zien zijn waarin deze voorwerpen de grote en kleine verhalen van Heerlenaren tijdens de Tweede Wereldoorlog vertellen.

In Heerlen en de regio wordt dit jaar extra aandacht besteed aan de bevrijding van Limburg die in september 2019, 75 jaar geleden plaatsvond. Reden genoeg voor ons om, samen, ons steentje bij te dragen en het initiatief ‘De vondst vertelt: 75 jaar bevrijding Heerlen’ op te zetten.


Persoonlijk verhaal
Veel mensen bewaren ergens in hun huis nog een aandenken aan de Tweede Wereldoorlog. Bijvoorbeeld geërfd van hun ouders of grootouders. Een sigarendoosje waarin ‘de bonnen’ werden bewaard, een bevrijdingskrantje of een brief van geliefden aan elkaar. Wat deze objecten gemeen hebben is dat ze een persoonlijk en uniek verhaal vertellen die ons samen een inkijk geven in de oorlogstijd voor Heerlenaren!


Doe mee! Inzendtermijn geopend
Alle geïnteresseerden en specifiek natuurlijk (oud-)inwoners van Heerlen, kunnen vanaf nù op heerlenvertelt.nl/75jaarbevrijding via een foto en een kort verhaal (van maximaal 500 woorden) voorwerpen aandragen die het verdienen om tentoongesteld te worden. Het hoeven geen kostbare objecten te zijn hoor, maar gewoon objecten met een bijzonder verhaal of een persoonlijke herinnering. De foto’s en verhalen zijn na inzending zichtbaar op HeerlenVertelt.

Een van de eerste bijdrages die al op de website te lezen is, komt van Michel Lemaire, stadshistoricus van Heerlen. “Bij het opruimen van mijn opa’s huis – die op dat moment in een verzorgingstehuis is gaan wonen – vinden we in een boek een krantje. Glad gestreken als het papier is, lijkt het gister van de pers te zijn gerold. De datum van het krantje is echter ’10 mei 1945’. Het blad ‘De Vliegende Hollander’ werd uitgegeven door de geallieerde luchtmacht tijdens de bezettingsjaren. Al die jaren had opa het opgeborgen in zijn werkplaats.”


Zelf bijdragen
Op de symbolische datum van 5 mei sluit de inzendtermijn en kan iedereen gaan stemmen op zijn of haar favoriete object. Zo’n tien tot twintig van deze objecten worden uiteindelijk in september tentoongesteld. Het doel van ‘De vondst vertelt’ is om mensen zèlf de mogelijkheid te geven bij te dragen aan één van de vele projecten die in september rondom de bevrijding plaatsvinden. Het traject naar de tentoonstelling toe is dus net zo belangrijk als de expo zelf.

‘De vondst vertelt: 75 jaar bevrijding Heerlen’ is vanaf 17 september te zien in De Vondst aan het Raadhuisplein in Heerlen.

Frank

Frank van Opdorp (1985) is onder andere schrijver, media-cultuurwetenschapper, bedrijfsjournalist en communicatieadviseur. Bij Heerlen Vertelt vervult hij de rol van hoofdredacteur. Frank studeerde in 2009 af aan de Universiteit van Maastricht, waar hij zijn Masterdiploma Cultuur- en Wetenschapstudies behaalde met een specialisatie in politieke cultuur. Een jaar daarvoor behaalde hij op dezelfde plek zijn Bachelor Cultuurwetenschappen (2008) met een specialisatie in Media-cultuur. Na de ervaring die hij tijdens zijn studie opdeed, met onder andere stages bij de Provincie Limburg en L1 Radio-Televisie, werkte hij een jaar bij de gemeente Meerssen als communicatieadviseur en persvoorlichter. Momenteel werkt hij al ruim tien jaar op de afdeling Communicatie & Marketing van Zuyderland (voorheen Atrium en Orbis). De Heerlense cultuur, samenleving en geschiedenis (en breder gezien ook die van Parkstad) heeft altijd zijn aandacht gehad en mede dit heeft er eind 2009 / begin 2010 toe geleid dat hij samen met initiatiefnemer Maurice van Opdorp Heerlen Vertelt inhoudelijk vorm gaf. Na het overlijden van Maurice, nam Frank de rol van hoofdredacteur op zich, in het bestuur dat momenteel verder bestaat uit voorzitter Michel Lemaire, penningmeester Jeroen Postma en secretaris Pim Odekerken. Buiten zijn grote interesse voor cultuur, actualiteit en media, houdt hij zich in zijn vrije uurtjes ook bezig met design, film, voetbal, hardlopen, schrijven, muziek maken met zijn band en fotografie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.