De Tweede Wereldoorlog op microschaal

Op 11 september 2019 vond in het Gemeenschapshuis in Welten een goed bezochte boekpresentatie plaats die geheel in het teken stond van de 75-jarige bevrijding van Welten-Benzenrade en omgeving. “Doa boave, doa stubt ‘t!” Over de bevrijding van Welten-Benzenrade en omgeving op 17 september 1944.

Egidius Weerts (75), oud-schoolhoofd, en Marcel Krutzen (60) wisten de plaatselijke oorlogsgeschiedenis op pakkende wijze te verwoorden. Op anekdotische wijze vertelde Weerts over oorlogsgebeurtenissen binnen eigen familiekring. Hij liet onder meer muziek horen van zijn tante, haar verloofde en een vriend die samen als ‘Texas Rangers’ optraden en zelfs de Amerikaanse legerzenderradio haalden.

Zangeres Nadine Maes bracht meeslepend de bekende oorlogsliederen ‘Lili Marleen’ en ‘We’ll meet again’ ten gehore. De Weltense dialectdichter Ger Prickaerts droeg het gedicht ‘Welte bevreid’ voor; een dichtwerk over een Duitse soldaat die tijdens de bevrijding van Welten nabij de woning van de familie Prickaerts is gesneuveld. “De Tweede Wereldoorlog op microschaal”, zo omschrijven de auteurs hun boekje “Doa boave, doa stubt ‘t!”Over de bevrijding van Welten-Benzenrade en omgeving op 17 september 1944.

Dat er in de pittoreske dorpsstreek meer gevechtsacties hebben plaatsvonden dan menigeen denkt, werd tijdens de presentatie duidelijk. Zelfs Benzenrade ontkwam niet aan de gruwelen van de Holocaust, aldus het aangrijpende verhaal van Henriëtte (Hennie) Neter (1930-1944), een Joods meisje uit Amsterdam dat tijdens de oorlog in Benzenrade was ondergedoken, werd verraden, gearresteerd en vermoord in concentratiekamp Auschwitz. Niet alleen het verhaal van Hennie, ook de verhalen van de in nazi-Duitsland omgekomen Weltenaren Jozef Luja (1924-1945) en Leo Vinken (1923-1944), twee Arbeitseinsatz-weigeraars, tonen aan dat de Tweede Wereldoorlog zelfs in Welten-Benzenrade de nodige sporen heeft achtergelaten.

Voor de liefhebber. Het boekje, 7 euro, inmiddels uitverkocht, kan bij voldoende inschrijving bijbesteld worden. Interesse? Laat het ons weten: krutzen@home.nl

Foto: Het eerste boekje is uitgereikt aan Roelof Braad, oud-stadshistoricus van Heerlen. Links Egidius Weert

Met dank aan Ruben Krutzen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.