‘Mijn lieve Renee’: klein verzet in de Eijmaelstraat

In de Eijmaelstraat in Heerlen was er een klein ‘hoekje van verzet’! De ouders van Marijke Wijnen lieten een Joods meisje in huis onderduiken.

‘Nougoed’, nuanceert Marijke, ‘onderduiken is een groot woord, want op de foto zie je dat ze wel aan het wandelen is met mijn moeder en mijn zus en twee broers’.

Op 6 mei, de dag na de landelijke bevrijding, stond de Joodse raad voor de deur van Marieke’s ouders. ‘We komen Shoshanna (Renee, red.) ophalen!’, zo vertelden ze hen. ‘Echter, Renee zei toen – de voor mij historische woorden – “Ik heb hen nodig gehad en nu hebben zij mij nodig! Ik ga niet mee!” Mijn moeder was destijds in verwachting van mij. Ze kon alle hulp gebruiken.’

In januari 1946 is Renee ze alsnog weg moeten gaan. ‘Maar het is nog steeds mijn lieve Renee, inmiddels 91 jaar oud!’ besluit Marieke.

One thought to “‘Mijn lieve Renee’: klein verzet in de Eijmaelstraat”

  1. Als oudste zus weet ik nog te vertellen dat Shoshanna (voor ons Renee) bij een zoekactie van de Duitsers bij ons in de straat de fiets pakte en tussen de Duitsers door fietste naar een tante in Meezenbroek. Zo wist zij te ontsnappen aan de Duitsers,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.