Bioscoop Royal na 5 jaar weer open!

De karakteristieke Royalbioscoop in Heerlen opent opnieuw haar deuren! We namen een kijkje bij de feestelijke heropening, zaterdag 26 oktober.


Het theater waar velen al sinds 1938 de grootste kassasuccessen bijwoonden en vooral ook bijzondere persoonlijke herinneringen creëerden, gaat spoedig haar functie als monumentaal bioscooptheater opnieuw vervullen.

De (gratis) tickets om de opening bij te wonen, waren recent binnen no time vergeven. Gelukkig was het ook mogelijk om vlak buiten de bioscoop, op een groot scherm, het mooie moment te kunnen volgen. Voor velen – gezien het mooie herfstweer – helemaal niet erg. Architect Mark Feron gaf de lezing ‘Royal, Peutz monument’ en journalist (en schrijver van ‘Moderne Tijden’) Joos Philippens deelde een mooie anekdote (mèt niet eerder in Heerlen vertoonde filmbeelden!).


Toekomst
Goed in de smaak viel ook het speciale optreden van Guido Dieteren en Wendy Kokkelkoren, die beiden erkenden het een bijzonder moment voor Heerlen te vinden. Vervolgens was er aandacht voor de toekomst. Onder andere Stichting Limburg Film Office, Filmhuis De Spiegel, Cinesud, Dutch Mountain Film Festival gaan er samen voor zorgen om de bioscoop straks weer de authentieke plek te geven die het altijd op filmgebied heeft gehad – en meer (een brede programmering rond beeld, geluid en presentatie).

Tijdens de opening werd geopperd om de Royal niet langer ‘de Tuschinski van het zuiden’ te noemen, maar Tuschinski ‘de Royal van het noorden’, en zo gek vinden we dat idee nog niet. Zoals de bekende filmrecensent Jan Salden ooit treffend zei: “Ik ben al in zoveel bioscopen geweest, maar als ik de Royal binnenloop…. ga ik fluisteren”.

In afgelopen jaren verschenen er een aantal mooie verhalen over de Royalbioscoop op Heerlen Vertelt. Lees ze hier!

Frank

Frank van Opdorp (1985) is onder andere schrijver, media-cultuurwetenschapper, bedrijfsjournalist en communicatieadviseur. Bij Heerlen Vertelt vervult hij de rol van hoofdredacteur. Frank studeerde in 2009 af aan de Universiteit van Maastricht, waar hij zijn Masterdiploma Cultuur- en Wetenschapstudies behaalde met een specialisatie in politieke cultuur. Een jaar daarvoor behaalde hij op dezelfde plek zijn Bachelor Cultuurwetenschappen (2008) met een specialisatie in Media-cultuur. Na de ervaring die hij tijdens zijn studie opdeed, met onder andere stages bij de Provincie Limburg en L1 Radio-Televisie, werkte hij een jaar bij de gemeente Meerssen als communicatieadviseur en persvoorlichter. Momenteel werkt hij al ruim tien jaar op de afdeling Communicatie & Marketing van Zuyderland (voorheen Atrium en Orbis). De Heerlense cultuur, samenleving en geschiedenis (en breder gezien ook die van Parkstad) heeft altijd zijn aandacht gehad en mede dit heeft er eind 2009 / begin 2010 toe geleid dat hij samen met initiatiefnemer Maurice van Opdorp Heerlen Vertelt inhoudelijk vorm gaf. Na het overlijden van Maurice, nam Frank de rol van hoofdredacteur op zich, in het bestuur dat momenteel verder bestaat uit voorzitter Michel Lemaire, penningmeester Jeroen Postma en secretaris Pim Odekerken. Buiten zijn grote interesse voor cultuur, actualiteit en media, houdt hij zich in zijn vrije uurtjes ook bezig met design, film, voetbal, hardlopen, schrijven, muziek maken met zijn band en fotografie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.