Het zal die 17de september zijn geweest, de dag waarop ook de buurten Welten en Benzenrade en Heesberg bevrijd werden. Op die dag speelden wij samen met vrienden op het Dr. Schaapmansplein. Plotseling kwamen nog meer jongens waaronder mijn vriend Harrie Frankhort. ‘Er waren Duitsers onderweg’, vertelden zij. Een hele kolonne stroomde de straat in. Nieuwsgierig als wij waren, hobbelden we er achter aan.
- door Hubert Bekkers en Harrie Frankhort
De soldaten liepen ook niet snel. De stoet ging vanaf de Roemer Visscherstraat en Dr. Schaepman-straat naar de Da Costastraat. Daar gebeurde iets wat ons deed schrikken. In de achterrij pakte plotseling een soldaat zijn geweer en mikte naar boven. Er stak iemand vanuit een raam de Nederlandse vlag uit. Een soldaat naast de militair die zijn geweer op het raam richtte, sloeg het geweer uit de handen van zijn collega en gelukkig is er toen geen schot gevallen. (nr 19 of 21). De kolonne liep verder. Bij de Joost van Vondelstraat sloeg men rechtsaf, vandaar liepen zij het talud af en over het mijnspoor naar de bosjes tussen de Leenhof en de Molenberg. Daar verschanste de Duitsers zich.
Het was op dezelfde plek waar wij jonge jongens (en nog een generatie voor ons) regelmatig onze eigen ‘oorlog’ hadden uitgevochten. Die van de ‘Molenpieken’ tegen de ‘Sjaaspieken’, de jongens van Molenberg tegen de jongens van Schaesberg. Onze munitie bestond uit de ronde kiezels die tussen de spoorbielzen lagen en ons wapen was de ‘flietz’ (katapult). Maar op die dag was het plotseling écht oorlog. Er werd met echte munitie geschoten, vanuit de bosjes over het spoor richting Schaesberg, het Eikske, Terwinselen. Daar lagen de Amerikanen in het veld. Er werd over en weer flink geschoten. Het was maar kort, maar voor ons wel beangstigend en spannend. Van een paar andere jongens hoorden wij dat je vanaf de Staringstraat in een hoekje, het hele terrein tot aan het Eikske kon overzien.
En op eens was het stil. We waren bevrijd.
Ik en Harrie en met ons vele andere jonge Molenpieken, waren er getuigen van geweest. Ook ‘Hannes’ Visschers en Thijs Abbenhuis herinneren het zich nog tot op de dag van vandaag.