‘Waren mijn voorouders Winkbülle?’

Op 28 april 1815 stonden mijn voorouders, de 28-jarige weduwnaar Jan Herman Cörvers, en de 27-jarige Anna Margaretha Lowis, voor de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente Hoensbroek om een huwelijk met elkaar aan te gaan.

Volgens de Franstalige huwelijksakte woonde de bruid op dat moment bij haar ouders te “Bastaerts Nieuwenhagen, dépendance de la commune de Heerlen”. Na onderzoek bleek dit de kasteelhoeve Passart-Nieuwenhagen te zijn, die bij het gelijknamige kasteel in de wijk Heerlerheide te Heerlen hoort. De ouders van de bruid, Pieter Adam Lowis en Maria Catharina Frijns, waren (mogelijk) pachters op die hoeve. Beiden waren geboortig van Bunde, en Maria Catharina Frijns kwam zelf ook uit uit pachtersfamilie: toen haar moeder Anna Willems in 1788 overleed noteerde de pastoor van Itteren dat zij pachtster van de kasteelhoeve Meerssenhoven was.

Pieter Adam Lowis overleed in 1820 te Merkstein, 59 jaar oud, zodat het echtpaar Lowis-Frijns op dat moment niet meer op Passart-Nieuwenhagen gewoond zal hebben. Zijn weduwe Maria Catharina Frijns zou hem nog 26 jaar overleven: zij blies in 1846 op 87-jarige leeftijd haar laatste adem uit. Op dat moment was ze weer woonachtig in Heerlen, volgens haar overlijdensakte in “Oud-Valkenhuizen”.

Toen Maria Catharina Frijns in 1846 overleed waren haar schoonzoon en dochter, mijn eerder genoemde voorouders Jan Herman Cörvers en Anna Margaretha Lowis, reeds overleden. Anna Margaretha overleed in 1831, 44 jaar oud. Haar weduwnaar zou nog een derde huwelijk aangaan, maar overleed zelf reeds in 1838 op 51-jarige leeftijd. Hun zoon Theodorus Curvers (je leest het goed, niet met een ‘ö’) was 18 jaar toen hij wees werd. Hij zou de overgrootvader worden van mijn opa Joep Caenen, en in 1900 in een krankzinnigengesticht te ‘s-Hertogenbosch overlijden. Het jongere zusje van Theodorus, Maria Josepha Cörvers (je leest het goed, weer met een ‘ö’), zou een Maastrichtse echtgenoot vinden in de persoon van Jan David Badon, en zij zou een voormoeder worden van Dave Crolla van Dave Crolla Makelaardij, Makelaar regio Maastricht. Overigens zou die Maria Josepha Cörvers de peettante worden van mijn betovergrootmoeder Josepha Elisabeth Kurvers (je leest het goed, met een ‘k’ en een ‘u’).

Foto’s: de kasteelhoeve Passart-Nieuwenhagen.

Bron foto’s:

 • Linksboven en rechtsboven: website Regionaal Archief Heerlen – Rijckheyt
 • Linksbeneden: website HKL Architecten
 • Rechtsbeneden: www.heerlerheide.info

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

One thought to “‘Waren mijn voorouders Winkbülle?’”

 1. Mooi verhaal Stefan !
  Lowis-Frijns uit Bunde ook mijn voorouders in 6 generatie.
  Dat Pieter Adam Lowis overleden is in Merkstein wist ik niet.
  Zijn dochter Cornelia Lowis trouwt Mathias Frijns (Cornelia Louis) Houthem st.Gerlach.
  Hun Zoon Arnoldus Frijns trouwt met Anna dochter van Frissen- Willems.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.