De bende van de Bokkenrijders

In deze band zijn de vier delen over de Bende van de Bokkenrijders uitgegeven.
Als de Bokkenrijders -een roversbende in het 18e eeuwse Limburg- de omstreken door grote aantallen inbraken en plunderingen onveilig maken, reageert de bevolking wantrouwend op vreemden en ‘andersoortige’ mensen. Zo wordt een rondtrekkende zigeunerfamilie door Mathijs -een boerenknecht- bij de schout aangegeven. Later herkent Mathijs de echte dader. In het tweede verhaal ontdekt hij wie de leider is en wordt hij zelf ook Bokkenrijder. In het derde boek helpt hij de arme mijnwerkers na een gasontploffing en tenslotte glijdt de bende af tot plunderaars en vertrekt Mathijs naar Amerika. De verhalen geven vrij veel achtergrondinformatie over het sociaal-economische leven in die tijd: zo drijft de bittere armoede tal van mensen tot oneerlijke praktijken. Ook het levendige bijgeloof (Bokkenrijders) alsmede de hardhandige folterpraktijken van de schout komen uitgebreid aan de orde. Bevat kaarten en een verklarende woordenlijst. De pentekeningen zijn hier weggelaten. De soms wat moeilijke woordkeus maakt dit spannende verhaal toegankelijk voor kinderen vanaf ca. 12 jaar.

(NBD|Biblion recensie, Redactie)

Maurice van Opdorp

Maurice was oprichter en hoofdredacteur van de website Heerlenvertelt.nl. Als Heerlenaar schreef Maurice regelmatig ook zelf mee aan de verhalen van Heerlen Vertelt. Op 10 mei 2015 is Maurice overleden.

One thought to “De bende van de Bokkenrijders”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.