Het wolvenpak

“Het Wolvenpak” speelt in de achttiende eeuw, een tijd waarin vaak en veel honger werd geleden. Vooral in de jaren tussen 1734 en 1803. Meer dan veertig procent van de mensen, en vooral kinderen, stierf door ondervoeding. Voor wie wilde overleven zat er niets anders op dan te stelen.

Wat zou jij gedaan hebben als jij toen had geleefd en had moeten kiezen tussen doodgaan of stelen? In de schuren en kelders en op de zolders van rijke kloosters en kastelen zoals kasteel Hoensbroek, lag genoeg eten. Het risico dat je leven zou kunnen eindigen in de gruwelijke kerker van hetzelfde kasteel was echter groot. Zoals gebeurde met Mathias Ponts, de vader van een groot gezin. Voor de kinderen bleef de keuze moeilijk. De rijke mensen, die het voor het zeggen hadden, beslisten ook over leven en dood van de mensen die niets bezaten.

“Het Wolvenpak” is geen lief verhaal, maar het verslag van een gruwelijke geschiedenis. Het verhaal is waar gebeurd. Alle personen in dit verhaal hebben echt bestaan. Kasteel Hoensbroek kun je nog steeds bezichtigen en je kunt beleven hoe het leven er in het verleden was.

Ton van Reen is schrijver van een groot aantal boeken, zowel voor volwassenen als voor de jeugd. Daaronder ook de verfilmde verhalen over de Bende van de bokkenrijders.

(Recensie door Adri Gorissen)

Maurice van Opdorp

Maurice was oprichter en hoofdredacteur van de website Heerlenvertelt.nl. Als Heerlenaar schreef Maurice regelmatig ook zelf mee aan de verhalen van Heerlen Vertelt. Op 10 mei 2015 is Maurice overleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.