Moederschapszorg bij de Vroedvrouwenschool in Heerlen

Geregeld krijgt de redactie van HeerlenVertelt archief stukken opgestuurd. Zo ontvingen wij onlangs van Wim Vrouenraets een “brochure” uit 1947 van de toenmalige Vroedvrouwenschool.

Nadat Koningin Wilhelmina op 25 september 1920 de eerste steen legt bij het monumentale complex op HoogHees te Heerlerbaan, zou dit het begin zijn voor een jarenlang begrip in Zuid-Limburg. De Vroedvrouwenschool gaf tot 1987  ruimte  aan de vroedvrouwenopleiding, de opleiding tot kraamverpleegkundigen en kraamverzorgsters. De vroedvrouwenschool in Heerlen is  voor velen een werkplek en leerschool geweest. Velen werden er echter ook geboren.

Brochure
Om een tijdsbeeld te geven van de verzorging in die tijd verwijzen wij graag naar onderstaande brochure.

Maurice van Opdorp

Maurice was oprichter en hoofdredacteur van de website Heerlenvertelt.nl. Als Heerlenaar schreef Maurice regelmatig ook zelf mee aan de verhalen van Heerlen Vertelt. Op 10 mei 2015 is Maurice overleden.

16 gedachten over “Moederschapszorg bij de Vroedvrouwenschool in Heerlen”

 1. Ik ben geboren op 14 september 1949 in de vroedvrouwenschool mijn ouders woonde toen al op de molenberg. Maar mijn geboorte ging niet zo als het moest zijn. Wij hebben weer een zoon, maar hij is zo mager,en daarbij is hij ook nog eens zo lang als een gestroopt (tam ) konijn zei mijn vader, toen hij mij voor het eerst zag …Met mijn 63 cm lengte was ik op dat moment de langste baby die daar geboren is. Of ik die status nog heb ,dat zou ik eigenlijk wel eens willen weten? Wieke Hueber

 2. van 1930 tot 1948 woonden wij aan de Dr.Cl. meulemanstraat nr 104,het laatste huis voor de Vroedvrouwenschool.Onze vrienden waren de kinderen van families die werkzaam waren in de instelling.Zoals de zoon Clem Lubbers,zoon van de directeur,de meisjes en zonen van de familie Wijers(12 kinderen) en Oosterhof,de technici van het bedrijf en stokers van het ketelhuis.Gelukkig nog voor het b .ZAo nodiouwen van Parc Imstenrade heb ik ter plekke nog aan mijn kinderen kunnen laten zien waar wij destijds in de oorlog ons verborgen hielden voor razzia’s door de Duitsers.Dat was in een bijgebouw in een ruimte onder de aardappelopslag naast het varkenshok of eventueel in een van de niet in gebruik zijnde ketels in het ketelhuis.

  Onder omstandigheden kropen wij door de leidingruimten van de watertoevoer naar de klinieken en stootten dan op het verborgen koper,dat immers destijds bij de bezetter moest worden ingeleverd.Op 17 september 1944 naderden de geallieerden ic de Amerikanen .Daags voordien troffen enkele inwoners uit de buurt elkaar bij de Ridderweg aan de Vroedvrouwenschool,terwijl Duitse terugtrekkende soldaten uit het bos komend met de Pantserfaust op de schouder hun weg zochten naar de grens met Duitsland, Äber wir kommen wieder zuruck” was hun overtuiging Als antwoord gaf een buurman Lamberts als antwoord :”ja,als Kriegsgefgangenen” hetgeen tot een plotseling gevaarlijke reactie dregde te leiden door de gefrustreerde soldaat,en slechts met moeite kon worden gesust.Diezelfde avond schoten Amerikaanse tanks een granaat door het dak van ons huis.De volgende ochtend vertoonden de eerste Amerikaanse soldaten zich bij de vroedvrouwenschool,waar alle personeel naar buiten rende om hen te ontvangen.De eerste reactie van de amerikanen was,allen zo snel mogelijk terug te sturen i.v.m. gevaar voor vijandelijke reacties
  In de Meulemanstraat werd de school ingenomen door medische teams,was de gymnastiekzaal legering voor van het front terug gevoerde gewonden.Velen zijn er gestorven.

  Heerlen werd gedurende enige tij “restcenter” voor Amerikaanse troepen,die vochten aan de linie s aan de Rijn.Menige terugkerende tank vervoerde goederen uit het veroverde gebied ,Zoals bv een piano,die op de markt in Heerlen werden verkocht.De Saroleastraat kende diverse lokaliteiten voor de vertier en rust zoekende strijders.Hier en daar “0ff limits for officers”.

  De aanwezigheid van deze grote aantallen amerikanen leidde tot het gebruik van Amerikaanse uitdrukkingen. Zoals deze mij nog voor ogen staat,dat twee kinderen,een meisje en een jongetje,spelend met een hoepel,elkaar met de hoepel raakten ,die dus omviel,wat aan het jongetje de uitroep uitlokte:” You focking girl”
  Thuis hadden wij veel contact met een medewerker van de aan de Heerlerbaan ingerichte Amerikaanse bakkerij.Hij was een zwarte man en heette Marvin Little .Hij bezorgde ons menigmaal (uitermate wit)brood uit de bakkerij.Een borreltje stond daar wel tegenover.
  Tijdens het offensief aan de Rijn werden Heerlerbaan en omgeving volgezet met munitie.De tramlijn van Heerlen naar Kerkrade was voor een groot deel volgezet met munitie en granaten.

  Vanaf de Zanweg werd geschoten met zwaar geschut op Aken.Ik heb er nog een huls van overgehouden.
  Zo maar wat herinneringen voor deze keer.Ik hoop dat er mogelijk nog leeftijdgenoten zijn uit die omgeving om meer saillante zaken te kunnen vertellen

 3. De vroedvrouwenschool en de kliniek zijn voor mij puur nostalgie: ik werd er geboren 9 december 1946, deed er vakantiewerk als puber in de afdelingskeuken van afd ‘Boven’ en kreeg er mijn eerste baan in 1968 als hoofd van de verpleeghulpen in de kliniek: de afdelingen Boven, Beneden, Klas en Semmelweis. Ik werkte er 3 jaar, leerde er mijn man kennen en verhuisde naar Noord-Holland. Nu, 2012, kom ik er weer omdat mijn tante er woont, nota bene op de plek waar destijds de keuken van afdeling Boven, de zusterpost en de verbandopslag was. Als ik de treden van het prachtige trappenhuis beklim slaat direct de weemoed toe: er liggen heel wat voetstappen van mij hier. Ooit (1969) vond ik op de zolder boven de kliniek het baringsverslag van mijn eigen geboorte: jammer dat ik het niet meenam destijds.

  1. Hallo Yvonne,,,
   Zag net jouw reactie, wat leuk om dit hier tegen te komen.
   Sluit mij helemaal aan bij de zin….. pure nostalgie!
   Zo mooi he, en zo fijn gewerkt daar, blijft prachtige herinnering, ook ik ben er geboren in 1951 en in 1967 er gaan werken tot 1975.
   We hebben nog wel contact samen via facebook, dus dat is wel leuk.
   Groetjes, Marijke.

 4. Ik ben op 13 Augustus 1939 geboren in de vroedvrouwenschool.In 1960 werd ik de electricien op de vroedvrouwenschool. Wij woonde toen op de Corisbergweg.
  Het was een hele leuke tijd en vind het jammer dat ik nooit enig kontakt had met mijn medewerkers nadat ik de school verliet voor een andere baan.

 5. Ik zou best mijn baringsverslag willen lezen, maar ik weet niet of dat mogelijk is ? geb 14-09-1949
  Wie kan mij daarbij helpen ?
  met vriendelijke groet L. A, Hueber ( op de molenberg gewoond )

  1. Heb net bericht gekregen van de Vroedvrouwenschool die nu in Maastricht gevestigd is dat alle medische dossiers in 1993 (bij de vorige verhuizing van Heerlen naar Kerkrade) vernietigd zijn…Ik had namelijk ook naar mijn baringsverslag gevraagd, werd in 1945 in Heerlen geboren.
   Heel jammer toch dat het allemaal weg is…….!

   1. Wat leuk om te lezen Elly, ik kwam dit tegen omdat ik zocht naar verhalen van mijn oma, zij was vroedvrouw Philomene Drummen uit Nuth in die jaren en werkte onder andere in de vroedvrouwen school . Mijn tante Irene Drummen was dus aanwezig bij uw geboorte. Ze was vast mijn oma aan het helpen. Mijn oma is al de jaren 50 overleden aan kanker maar was een vooruitstrevende progressieve vrouw die veel in haar vak gebied heeft veranderd. Ze had in Nuth haar eigen praktijk en daar hoorde ook een auto bij, voor alle bevallingen waar ze snel bij moest zijn. Drie auto’s reden er in Nuth, de burgemeester, de politie en mijn oma. Zo hoorde mijn moeder altihd precies dat haar moeder weer thuis kwam, had zo zijn voordeel als er vriendjes langs kwamen….
    Tante Irene is na de oorlog met een Amerikaanse militair getrouwd en naar Amerika geëmigreerd. Ze heeft 6 zoons gekregen en is een jaar of 4 geleden overleden, ze had Alzheimer op het laatst. Een lieve zorgzame vrouw.

 6. Baringsverslagen, zijn die bewaard gebleven, weet iemand dat??? Ben ook wel heel geinteresseerd in het mijne…Ik werd geboren in de nacht van 4 op 5 juli 1945, exact om middernacht is mij verteld. En de zuster die bij de bevalling aanwezig was heette Irene Drummen, zij heeft mij de volgende dag op het gemeentehuis aangegeven, mijn vader was toen in Ned. Indië.

 7. Ik ben daar ook geboren op 2 juli 1958
  Wij hadden in de jaren ’60 een fotoboek van De Vroedvrouwenschool. Dat is helaas verloren gegaan.
  Ik ben al heel lang op zoek naar zo’n zelfde exemplaar, tot nu toe zonder succes.
  Heeft iemand een idee?

 8. Kwam deze site tegen. Heel wat herinneringen. Ik ben daar geboren in 1952. En in 1978 en 1979 heb ik daar mijn eigen zoon en dochter ter wereld gebracht. Tien dagen lang werd je daar verzorgd .
  Zo leuk om weer foto,s terug te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.