Mijn jeugd in Meezenbroek

In 1933 kregen mijn ouders Mathieu en Paula van Hout-Bauer een huis in Meezenbroek, aan de Savornin Lohmanstraat nummer 17. Mijn oudste broer Jeu – toen één jaar oud, verhuisde met hen mee.

Bron: privé collectie | Kleuterschool 1940
Bron: privé collectie | Kleuterschool 1940

In Meezenbroek zijn hier mijn broer Bert (1933) en ik (1935) geboren. Maar al snel verhuisden we naar nummer 1 waar in 1938 de jongste telg uit ons gezin, Wil, werd geboren. Ik werd Bob genoemd omdat mijn oudste broer moeite had met de uitspraak van de letter ‘r’. Vanaf mijn 16de heet ik weer Rob. Ik koester mijn herinneringen aan mijn jeugdjaren en de wijk waarin ik opgroeide.

In elk huis in onze straat woonde een groot gezin. Piet Loupen is zo lang ik mij kan herinneren mijn jeugdvriend. Dag in dag uit liepen we samen naar school. Eerst naar de kleuterschool die naast de meisjesschool St. Anna lag. Daarna naar de jongensschool: de St. Arnoldusschool aan de Meezenbroekerweg, pal tegenover de oude steenfabriek. Deze gebouwen zijn in de loop der jaren allemaal afgebroken. Enkele leerkrachten kan ik mij nog goed herinneren: het hoofd van de school meester Erven, juffrouw Fea, de gymleraar meester Ummels en onze zangleraar meester Mureau. Na de basisschool heb ik nog 2 jaar op de H. Hartschool aan de Grasbroekerweg gezeten. Deze lag naast de LTM tramremise. Maar hier mocht je niet oversteken, dus dat betekende een heel stuk omlopen.

Van de klassenfoto van de kleuterschool uit 1939 kan ik mij enkele namen nog herinneren, zoals Piet Loupen, Jan Lindelauf en de zusjes Sprenger. Wie zichzelf of een ander op de foto herkent, kan dat via deze website doorgeven. Op de 1e rij rechts zit mijn broer Bert, ik zit 3e van rechts.

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

38 gedachten over “Mijn jeugd in Meezenbroek”

 1. hallo bert, mijn kleuterschool en de meisjesschool
  staan er nog steeds.ik ben 2 weken geleden nog in schandelen en meezenbroek geweest.
  ben even gaan zitten op het stoepje van mijn geboortehuis.
  bob(rob)van hout

 2. Hallo Rob,
  Ik ben van 1936 en woonde destijds in de Dr.de Visserstraat in Meezenbroek. Evenals jij heb ik op die kleuterschool naast de meisjesschool gezeten en later op de St. Arnoldusschool., groot min-punt die vieze W.C.’s buiten) Mogelijk een jaar na jou. Meester Mureau of Moreau (het kraaiennest genoemd, vanwege zijn haar) heb ik in de vijfde klas gehad en heb ook bij hem op het kerkkoor gezeten. Namen kan ik me verder niet zo herinneren, wel een jongen van Peutz? die in een boerderij aan het begin van Palemig woonde. Ik ben later naar ’t Bernadinus College gegaan en vandaar naar de zeevaartschool in Amsterdam en woon daar nog steeds. Gegroet Cees

 3. hallo Cees,
  vandaag je reacyie gelezen.zo als ik me kan herineren hadden we hoofd van de school dhr.Erven meester crijns,juf.Fea, meester Ummels.bij Mureau heb ik moeten voor zingen en werd meteen afgekeurd.Jij zal nooit zingen was zijn reactie.Tegen het einde van de oorlog hadden we nog les in het patronaat naast de de kerk.die jongen van peutz kan ik me ook nog herrineren.ik heb pas nog contact gekregen met een broer van mijn eugdvriend Piet Louppen(mijn overbuurvriendje Math Louppen.Piet woont inIsrael.jammer

 4. hallo Cees,
  vandaag je reactie gelezen.enkelee namen van de onderwijzers kan ik nog.hr.Erven hoofd van de school,hr.Crijns,hr.Ummel. juf.fea. bij Mureau heb ik moeten voorzingen.zijn reactie jij zal nooit kunnen zingen.tegen het einde van de oorlog hadden we nog les in het patronaat naast de kerk.s’morgens de meisjes en s’middags de jongens.
  groetjes Rob(Bob) van Hout

  1. Hoi Rob/Bob,

   Je hebt met je verhaal veel herinneringen bij me losgemaakt, want ik woonde ook in de Sav. Lohmanstraat en wel op nummer 8 (Jozef/Joep Habets). Trok veel op met je broer Bert en Hein Louppen. Ook woonde daar Harrie Verstappen, Leo Braam en in het paadje Emiel en Boetie Paasman en niet te vergeten Sjeng Lauers met z’n mondharmonica.
   Met Bert en anderen voetbalde ik veel op straat totdat jullie buurman Lindelauf ons weer eens de bal afnam.
   Je vader (een gentleman) nam Bert en mij vaak met de tram mee naar het voetballen in Spekholz (Juliana) en Brunsum (Limburgia).
   Ik zie jullie huis nog geregeld,omdat mijn zus Mia er nu precies tegenover woont (vroeger Limpens en later Klein).
   Van de leraren heb ik ook allemaal les gehad, waarvan me nog bijstaat dat er één (zijn naam ben ik kwijt), in elke klas het verhaal uit het boek
   ‘Älleen op de wereld’ uit zijn hoofd vertelde.
   Ik woon in Bunde, misschien kunnen we een keer samen wat meer herinneringen ophalen.

   Groetjes,
   Jo Habets

   1. Dag Jo,
    Wij woonden op nummer 6, jullie buren; de fam De Bruijn maar pas zo ongeveer 1958. Aan de andere kant was Roos en Harry Peters, met zoon Rogé, Roos en Rogier wonen er nog, daarnaast Jeu Quaden, woont er ook nog. Dar waren de 4 huisjes aan die kant van de Savorninlohman straat.
    Wij zijn op de Pius X naar school gegaan bij de broeders. Kijk voor de lol eens op “Petgroep” en op FaceBook “Meezenbroek Msp”. Daar zitten we met z’n alle nostalisch te zijn….

   2. Hallo Jo Habets ,Jan en Annie Limpens wonen in Brunssum, daar kom ik ze nog wel eens tegen, Wat ik aan jou wil vragen is; weet jij iets over de Fam Melis ze woonde op de hoek Dr Kuiperstraat Sav Lom Straat .Daisy Breemen die in de Dr Kuiperstraat woonde, nu al jaren in Canada vroeg mij erna. En woont je zus Mia nog altijd in dezelfde straat,maar dan een paar huizen verder dan is ze van het ene hoekje naar het andere verhuist .Leuk om dat te weten.

   3. Hallo Jo Habets,Je woonde in de Sav Lomanstraat.Ik ben geboren in de Baron Makaystraat.Weet jij nog dat in Meezenbroek een veldwachter was.Ik kan mij herrinneren dat we een keer in de vijver op mosselen vangst waren,hoe we er bij kwamen dat er mosselen waren weet ik niet meer,maar dat de veldwachter achter ons aan zat staat in mijn geheugen gegrift.Heb er nl een lidteken aan over gehouden,bleef nl met mijn been in de prikkeldraad vast zitten.de Veldwachter heeft een hele avond bij ons voor het huis gepost.Ik ben benieuwt of er iemand nog wat over die veldwachter weet.VR Groet A Spoelstra

    1. Hallo A. Poelstra,
     Volgens mijn woonde die veldwachter in de Heemskerkstraat en deed hi zijn ronde altijd op de fiets. Wij hadden ook wel met hem te maken als wij op het pleintje tegenover kapper Bijlsma aan het voetballen waren.

     1. Hallo Cees Brouwers, bedankt , ik heb gelezen dat jij in de Dr Visser straat woont of gewoond hebt.Daar woonde ook Fam Al.Ik heb nog kontakt 11met Lil Al, ze woont in Heerhugowaard.Ken jij Sjakie Ubaghs, hij woonde op de Kasteellaan, met zijn zuster Grada ben ik vriendin geweest.Gr A Spoelstra

     2. Hallo A. Poelstra,
      Ik heb in de Dr.de Visserstr. gewoond van eind 1936 tot half 1954 toen ik naar de zeevaartschool in Amsterdam ging. waar ik nu ook woon. Ja, Sjakie Ubachs ken ik nog wel. We speelden toch wel regelmatig samen. Zijn oudere broer Huub heb ik later nog wel eens gezien. Hij werkte toen bij V&D.
      De fam. Al woonde destijds bovenaan links in onze straat. Ik had wel contact met hun familie Al in Eikenerveld, met de kinderen van de bananenkoning Al. Hun namen waren Lien, Ko en Annie. de twee laatsten zijn al lang overleden. Met Lien heb ik een tijd geleden nog contact gehad.
      Ken of kende je ook Wim Lips, die een paar deuren verder woonde op de Kasteellaan? Hij voetbalde bij KEV.
      Ik was goed bevriend met Jan Brouwer, zoon van de kruidenier, die op de hoek van de Kasteellaan en de Tooropstr. zijn winkel had.
      Groetjes Cees

     3. wil graag even reageren ook ik heb wim lips en jac ubachs goed gekentmisschien kennen jullie ook mijn broers emel en jac van gilse wij hebben alyijd in de marisstraat gewoond en zijn ook in schandelen op school gezeten groettjes 4

   4. Goedenavond allemaal , leuk dit te lezen.
    Toevallig ben ik de zoon van Boetie( Banier) Paasman.
    Helaas is mijn vader in 2017 op zijn 86e overleden en mijn moeder op haar 89e (Rita Maas) in 2022. Het komt me bekend voor wat jullie hier schrijven.
    Ik was op zoek naar adresgegevens van Harrie Verstappen, omdat dat een goede vriend van mijn vader was en ik heb een kerst groet wilde sturen. Ik kan hem helaas niet meer traceren.
    Hartelijke groetjes, Banier (zoon) Paasman

 5. hallo Jo Habets,
  het zou hardstikke leuk zijn om elkaar eens te ontmoeten.ik heelveel herineringen aan onze straat en buurt.
  ik ween in Belfeld Noord-limburg.
  mijn tef,nr, is 0773525314 en mail adres rd.vanhout@ziggo.nl.
  laat wat van je horen.

  Bob van hout

 6. Beste,Rob.

  Ik was zeer verrast.deze sid.te zien en iemand uit meezenbroek te zien,je zult mij vast wel kunnen,Hendrik Lindelauf uit de heemskerkstraat.jullie woonden naast mij neef Jan.Ik woon sinds 1962 in Heemskerk.NH. gaan wonen.Ik kom niet zo vaak meer in Heerlen.en ben dus verrast en blij iets uit Heerlen te horen.Ik heb natuurlijk wel contact met mijn broer Gerrie en mijn zusters maar het doet mij toch wel wat om wat van mijn oude vrienden en buurt te horen.Doe de groeten aan je broers en bekende,met groetjes van Hendrik (Bud) Lindelauf

  1. Hallo Bud Lindelauf, heb jij een zuster die Annie heet, of ben jij een broer van Nellie Lindelauf, Annie woonde in de Heemskerkstraat naast fam Passage, Nellie woonde in de Baron Mackaystraat.Jantje Meessen woonde ook in de Heemskerkstraat Mia Cafe ook.De fam Bolton ook.En fam Trilsbeek, Fam Haanraets, Echtpaar Kolk, Fam Watroba, Fam Konen, Mireille Ballieu woonde tegenover fam Cafe.

 7. Hallo mensen uit Mezenbroek wat fijn dat ik jullie reactie`s kan lezen .Zo zou je nog heimwee naar mezenbroek krijgen.Zeggen de namen jullie iets Hilde Giesberts Nellie Verstappen Habets,meisjes naam vergeten .Nel Jo Leen Passage Fam Boltong Fam Hatteke Fam Haanraets Fam Watroba Fam Meesen Mirreille Balieu Allemaal uit de Heemskerkstraat.Gr A Spoelstra

 8. Hallo A.Spoelstra,
  Ik ken alle dames die je vermeldt ik woonde vlak bij ze. Nellie Verstappen was een vriendinnetje en buurmeisje van mij. ook de bloemenmeisjes
  Nellie Jo en Leen Passage. De Fam.Habets woonde tegenover mij.

  Groetjes Rob (Bob) van Hout

  1. Hallo Rob , Ik heb nu kontakt met een paar Dames van Hermsen via FB .heel leuk.Ik ben heel lang vriendin geweest met Hilde Giesberts, en Daisy Breemen.Op het hoekje van de Sav Loman straat woonde Fam Melis, daar kwamen we altijd
   bij elkaar met de meisjes en de jongens, wat een mooie tijd.Gr A Spoelstra

   1. t leuk is dat toch al die verhalen te lezen van vroeger zou toch eens wat zijn als je op een of andere manier nog meer in coctact kwam via facebook of wat dan ook vraag me soms ook wel eens af hoe het gaat met de jeugd van toen ..vind het al geweldig om af en toe de leuke anekdotes te kunnen lezen
    Veel herrinneringen komen daardoor weer terug en dat is mooi …groetjes ..Lucie Reimersdahl -Hermsen ..

    1. Hallo Lucie, nu op H, V .Het is mij opgevallen dat er veel mannen schrijven in Heerlen Vertelt, wat ik jammer vind.Ik heb nu een paar namen geplaatst waarvan ik hoop dat er iemand van reageert.Wetende dat ik van een eerdere generatie ben n, l 1937
     Gr A Spoelstra

 9. Hallo A. Poelstra,
  Ik heb op 28 april j.l. nog gereageerd op jouw vragen van 20 april.
  Maar geen reactie van je gekregen op mijn vragen daarin.
  groeten Cees

 10. Waar zijn de meisjes (nu vrouwen ) van Meezenbroek gebleven? Ik zou het leuk vinden als een reactie komt.1937 is mijn geboorte jaar Hennie de Haan , van de Kasteellaan ,Mia Habets Sav Lomanstraat ,Nellie Verstappen Sav Lomanstr, Joke Krop Talmastr, Mia Cafee Heemskerkstr, Kittie Vijgen Baron Macaystr, Annie Lindelauf Heemskerkstr, Daisy Breemen woont in Canada, De meisjes Grootjans, Dr de Kuiperstr, Jan Alarm, De meisjes Koster Dr Kuiperstr, Carola Strijbos Tooropstr,.Vr groet ASpoelstra

 11. Sorry de straat waarin Carola Strijbos woont is de Torbeckestraat.Daar woonde ook de fam, Comis, fam Stobbelaar, fam Hendriks woonde in de dr Kuiperstraat, fam Feenstra ook.Dien Rosbach ook.Vr groet A Spoelstra1

  1. mijn grootouders, Johan en Willemina de Vries, woonden op de Savornin Loman straat, die na de 2de wereldoorlog van naam veranderd is naar Thorbeckestraat.. Ik kan me hun huisnummer niet (meer herinneren. maar misscien herinnert iemand hun nog. Mijn Opa is in 1056n 0verleden; mijn Oma is toen naar Hoensbroek verhuisd.

 12. Beste mensen.
  Voor mijn stamboom ben ik op zoek naar Hub Giesberts die vroeger in Heerlen-Meezenbroek in de Dr Kuyperstraat woonde.
  Weet iemand hoe ik in contact met hem kan komen?
  Met vriendelijke groeten

  Ad Giesberts
  Weert

  1. Hallo,

   Ik mail namens mijn zuster. Zij is getrouwd met Hub Giesberts. Zij woonden vroeger op de Dr. Kuypersstraat 16 te Heerlen.

   Wilt U reageren , dan heeft u zijn emailadres.

   Gr. Peter van den Elzen

   1. Hallo Peter van Elzen,ik ben op zoek naar Hilde Giesberts.Ze woonde vroeger in de dr Kuiperstraat , haar broer was Hupie Giesberts misschien kan Hupie me verder helpen.Ik woonde ook in de dr Kuiperstraat .vr groet A Spoelstra

 13. hallo beste mensen ik lees regelmatig de naam daisy breemen zy heeft een tydje op lederwaren fabriek Hilda gewerkt ook haar zusje sonja op myn schryven naar canada kreeg ik geen antwoord groetjes h verokschot

  1. Hallo Henk Verdonkschot, in Meezenbroek wonen 2 zusjes van Daisy Sonja, Zus.Ik zal Dais eens bellen, kijken of ik kontakt met haar krijg.Laat het je weten.Gr A Spoelstra

 14. Ja ik loop zomers vaak mijn wandelrondjes in oud Meezenbroek maar zelf woon ik in het Schaesbergerveld en denk dan aan vroeger.
  Ook ik heb tot de 4e klas op de st. Arnoldusschool gezeten en kan me dat nog herrinneren.
  We gingen toen over naar de Broedersschool die later de Thijssenschool werd, aan de Verschuurstraat die recent ook gesloten is.
  Kunnen jullie Broeder Godfried nog? En Broeder Renus die lange?
  Als ik dan tijdens mijn wandelingetjes denk aan vroeger ook aan oud Meezenbroek dan daar op het pleintje nog bakker Prieckarts zat en Bokking textiel, en Volkers de kruidenier, toen was het daar nog mooi, fijn, en gezellig.
  Maar dat is heeeeeel lang geleden.
  Loop ik nu door oud Meezenbroek moet ik helaas constateren, maar dat geldt ook voor Schaesbergerveld dat alles daar flink verloederd is en verwaarloost.
  Als je de voor of achtertuinen ziet van veel bewoners en wat ze voor het huiskamerraam hebben hangen dan zegt dat genoeg. Geen gordijnen maar wat oude lappen.
  En oppassen dat je niet in een hoop hondenstront trapt.
  Foei wat zijn we in Meezenbroek en Schaesbergerveld diep gezakt.
  Ook de Gemeente Heerlen en Woonpunt hebben daar aan meegewerkt en nog…….
  ik ben nu boven de 70, mijn tijd doet het nog wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.