Emancipatie van “de vrouw” in Heerlen

Op 14 oktober 1953 gingen in Nederland de eerste geüniformeerde politievrouwen van Nederland de straat op. Locatie: Heerlen.
In de jaren daarna volgden Rotterdam (1955), Nijmegen, Den Haag en Hengelo (alle in 1956).

Bron: Gahetna.nl - bestanddeelnummer: 906-0329 | Eerste vrouwelijke politieagent in ons land (Heerlen)
Bron: Gahetna.nl – bestanddeelnummer: 906-0329 | Eerste vrouwelijke politieagent in ons land (Heerlen)

Na de bevrijding kreeg de emancipatie van de vrouw langzaam maar zeker gestalte. In 1946 werd de eerste vrouwelijke burgemeester benoemd en even later traden ook vrouwen bij het gerechtshof in dienst.

Vooruitstrevend
Dat de eerste vrouwelijke, geüniformeerde politieagenten uitgerekend in Heerlen werden geïnstalleerd en niet in een van de grote steden was geen toeval. Het behoorde tot een van de ideeën van de Heerlense hoofdinspecteur en plaatsvervangend korpschef mr. F(rans) P.M. Prick (1916 – 1983), die later zijn achternaam zou wijzigen in Perrick. Hij onderscheidde zich op veel punten. Zo was hij tijdens de Tweede Wereld Oorlog actief in het verzet in Nijmegen, waar hij naderhand ook korpschef zou worden.

Bron: Collectie Spaarnestad Fotoarchief/NFGC | Taak van de Vrouwelijke Politie: eerste hulp bij ongelukken, heerlen 1953. De kinderenzijn zoontjes van hoofdinspecteur Prick
Bron: Collectie Spaarnestad Fotoarchief/NFGC | Taak van de Vrouwelijke Politie: eerste hulp bij ongelukken, heerlen 1953. De kinderenzijn zoontjes van hoofdinspecteur Prick

Op zijn beslissing om vrouwelijke politieagentes in dienst te nemen, schreef hij destijds een toelichting zodat de motieven die toen een rol speelden, goed te achterhalen zijn. Hij verdedigde dit met een beroep op de uitbouw van de preventieve taak van de politie, die door de aanstelling van vrouwen beter uitgevoerd kon worden. Er waren 69 sollicitanten, waarvan er uiteindelijk drie werden benoemd. Het publiek vergaapte zich aanvankelijk aan deze noviteit.

De vrouwen in uniform ontvingen hetzelfde salaris als hun mannelijke collega’s. Dit principe van gelijke salariëring, zou door alle korpsen waar vrouwen gingen werken, nagevolgd worden.

Maurice van Opdorp

Maurice was oprichter en hoofdredacteur van de website Heerlenvertelt.nl. Als Heerlenaar schreef Maurice regelmatig ook zelf mee aan de verhalen van Heerlen Vertelt. Op 10 mei 2015 is Maurice overleden.

3 gedachten over “Emancipatie van “de vrouw” in Heerlen”

 1. En wist u dat:

  …de eerste vrouwen die bij de politie in Heerlen werkten, een aparte (zij)ingang hadden om het bureau binnen te komen.

  …dat zij zich vooral bezig hielden met lessen aan kinderen over het verkeer, en het opleiden van verkeersbrigades

  …zij in den beginne geen pistool mochten dragen. Pistolen mochten vrouwelijke agenten pas in een later stadium bij zich hebben. Deze eerste (kleine) modellen pasten precies in het handtasje die de vrouwelijke agent bij zich droeg.

  …deze bijzondere landelijke primeur te zien was op het polygoon journaal http://openbeelden.nl/media/85658/Op_stap_met_de_vrouwelijke_politie

 2. De vrouwelijke agenten hadden ook tot taak om in de dansgelegenheden te controleren of er geen meisjes onder 16 jaar (of was het 18?)aanwezig waren .Mijn vriendin werd in de 50er jaren diverse keren uit o.a. het pancratiushuis verwijderd omdat ze niet de vereiste leeftijd had. De vrouwelijke agenten kwamen binnen en controleerden alle meisjes die te jong leken.
  Vreemd genoeg werden de jongens nooit gecontroleerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.