Bedrijfstijdschriften uit het Nederlands MijnMuseum (2)

In deel één bespraken we het bedrijfsblad “De Mijnlamp”. In deel twee bekijken wij twee andere belangrijke bedrijfstijdschriften, namelijk de “De Oranje Nassau Post” en “Steenkool”.

Bron: Nederlands MijnMuseum | Oranje Nassau post
Bron: Nederlands MijnMuseum | Oranje Nassau post

De Oranje Nassau Post
Het eerste nummer van de “Oranje Nassau Post” verscheen in mei 1941. In december 1945 kreeg het concurrentie van “Steenkool”, het “Bedrijfstijdschrift van de Nederlandsche Steenkolenmijnen”. Echter was dit voornamelijk gericht op de Staatsmijnen en haar personeel. Na het ter ziele gaan van dit orgaan, in 1958, bleef de Oranje Nassau Post, tot aan de mijnsluiting eind 1974 hét personeelsblad voor de mijnwerkers van de ON I t/m de ON IV (9.500 werknemers).
Al bladerend zien we een aantal vaste rubrieken opduiken: “Cocktail voor de huisvrouw”, maandelijkse jubilarissen, gouden bruidsparen, “Uit de geschiedenis van de kolenmijnbouw”, Verenigingsnieuws, “Personalia” met overzichten van nieuwe bedrijfsgenoten, huwelijken, geboorten., pensioneringen, sterfgevallen, examens, mutaties, beloonde denkbeelden, veiligheid en hygiëne ondergronds, geslaagde houwers en opzichters en andere bekendmakingen. Een scala aan onontbeerlijke bedrijfsinformatie.

In de “Oranje Nassau Post” zien we ook de geschiedenis van Heerlen in woord en beeld voorbij glijden. Aangelegd door de Oranje Nassau mijnen, thuishaven van de Z.O.N. (Zwemvereniging Oranje Nassau). Daarnaast had je nog meer ON gerelateerde verenigingen:
– HCON (Handbalclub Oranje Nassau) – AVON (Atletiek Vereniging Oranje Nassau)
– BOVON (Beambten Ontspanningsvereniging Oranje Nassau)
– Baton (Beambten amateur toneelvereniging Oranje Nassau)
– TVON (Tennisvereniging Oranje Nassau)
– RKONS (RK Oranje Nassau Sportvereniging)

Dit alles en nog veel meer is te halen uit de verzamelboekwerken “Oranje Nassau Posten”, zoals deze zich bevinden bij Nederlands Mijnmuseum. Werkelijk te veel om op te noemen, zelfs om samen te vatten. De “Oranje Nassau Post” eindigde met het “Sluitingsnummer mijnzetel Oranje-Nassau I” in 1975.

Bron: demijnen.nl | Steenkool editie 1, 1951
Bron: demijnen.nl | Steenkool editie 1, 1951

Steenkool
Zoals reeds opgemerkt is “Steenkool” het bedrijfstijdschrift voor de Staatsmijnen. Ook dit tijdschrift bevat een schat van mijnbouwkundige- en andere informatie.

Meest in het oog springend hierbij zijn de serie “Kolenland – Burchtenland – Sagenland, een nagenoeg complete beschrijving van alle Limburgse kastelen en bijbehorende illustere figuren. Eveneens indrukwekkend zijn de mijnkleding reclames van warenhuis Schunck.

Bron: Nederlands Mijnmuseum | Reclame Schunck
Bron: Nederlands Mijnmuseum | Reclame Schunck
Bron: Nederlands Mijnmuseum | Reclame Schunck
Bron: Nederlands Mijnmuseum | Reclame Schunck

Of die van (voormalige) Heerlense winkels als Kneepkens. Al met al prachtige naslagwerken.

Bron: Nederlands Mijnmuseum | Reclame Kneepkens
Bron: Nederlands Mijnmuseum | Reclame Kneepkens

Echte pronkstukken zijn er ook nog te zien bij Nederlands Mijnmuseum, met als absolute uitschieter het dagproductie overzicht van de Julia, handgeschreven en van dag tot dag bijgehouden. Dit pronkstuk is geschonken door een Landgraafse familie.

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

2 gedachten over “Bedrijfstijdschriften uit het Nederlands MijnMuseum (2)”

  1. Het blad Steenkool was zeker NIET hoofdzakelijk gericht op Staatsmijnen. Het was een bedrijfstijdschrift voor alle gezamenlijke Limburgse mijnen. Het eindigde ook NIET in 1958 maar in 1955. Maar het was ook geschreven voor moeder de vrouw en er stonden allerlei rubrieken in. Toen verschenen er maar zeven nummers en deze jaargang 1955 is ook het moeilijkst antiquarisch te krijgen, terwijl het de laatste aflevering was. De laatste ON Post in boekvorm verscheen NIET in 1975 maar in 1974 bij de sluiting van de ON I.

  2. Hallo,

    Ik zoek foto’s van de Laanderstraat, evt. de bouw van de beambtewoningen. in de Laanderstraat. Volgens kennissen zou er in de ON post een reportage gestaan hebben hierover. De bouw was voor de oorlog. Misschien kunt u helpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.