Bron: Limburgs Dagblad (6-4-1993) | Boney M

De Peppermill: van herenhuis naar discotheek

Aan de rand van het industrieterrein de Beitel, ligt de besloten hoeve en het herenhuis Soureth. Misschien gaat er niet meteen een bel rinkelen bij de naam Soureth, discotheek De Peppermill is meer bekend. Afgelopen maand (mei 2014) werd bekend dat ‘de Peppermill’ failliet is verklaard.

Bron: Rijckheyt.nl | Huize Soureth (1978)
Bron: Rijckheyt.nl | Huize Soureth (1978)

Herenhuis Soureth
Het herenhuis dateert van 1799. Dit is ook te herleiden aan de rechter topgevel met twee rechthoekige uilengaten waar in Kunradersteen met het bouwjaar A 17 N N 99 0 valt te lezen. Naast het herenhuis staat ook een Hoeve. Wanneer deze is gebouwd is niet helemaal duidelijk. Wel is bekend dat deze vóór het herenhuis aanwezig was. Al in de dertiende eeuw is er sprake van een leengoed Soeret dat vanaf 1674 in handen kwam van het Adellijke geslacht van Wijlre. Rechts naast het herenhuis staat nog de pachterswoning met een gevel uit het begin van de achttiende eeuw. Met de komst van discotheek De Peppermill in 1980 zijn de panden grondig verbouwd.

Bron: Rijckheyt.nl | Ansichtkaart Peppermill
Bron: Rijckheyt.nl | Ansichtkaart Peppermill

De opening
De avond van 13 augustus 1980 opende ‘The Peppermill Club’ haar deuren waarmee een rijke en bewogen tijd aanbrak in het uitgaansleven van Heerlen (en omstreken). Jules Otten en Frans Raeven waren de exploitanten. Frans Raeven had horeca-achter gronden; Jules Otten had vroegere handelservaringen in de autohandel opgedaan. Voorafgaande aan de verbouwing van de oude hoeve werd eerst uitgebreid rondgekeken in de Verenigde Staten, en vooral in Las Vegas.

In de jaren die volgde traden acts als Spargo (1982), Time Bandits (183), Kool & The Gang (1991) en Boney M (1993) op. Evenementen als de Limburgse kampioenschappen International Electric Boogie dansen, Nederland Muziekland, Pin up club, diverse Miss-verkiezingen en modeshows vonden er ook plaats.

Bron: Limburgs Dagblad (6-4-1993) | Boney M
Bron: Limburgs Dagblad (6-4-1993) | Boney M


Koninklijk bezoek

Een klein stukje in het Limburgs Dagblad van (28 juni) 1982 verraadt dat niemand minder dan (toenmalig) Prins Willem-Alexander dancing De Peppermill heeft bezocht. De toen 15-jarige kroonprins bracht in gezelschap van twee hofdames en drie lijfwachten twee uurtjes door. Overigens vermeldt het artikel ook dat de kroonprins in deze regio was voor een bezoek aan het springconcours CHIO in Aken.

In 1987 wordt de discotheek groter. Boven de binnenplaats van de hoeve, waarin de discotheek was gevestigd, werd een dak gemaakt. Zodoende kon de binnenplaats bij de discotheek getrokken worden. Het zwembadje werd hierdoor ook overdekt.

Reputatie
In de jaren tachtig en negentig werd een reputatie opgebouwd om u tegen te zeggen. Daarna kwam de dancing geregeld negatief in het nieuws. Als dieptepunt volgde het overlijden van een meisje in 2003 na het bezoeken van dance-feest in De Peppermill. In de 11 jaar daarna klimt de discotheek weer langzaam uit het dal, al is het met vallen en opstaan. Met enige regelmaat weten duizenden hardcore fans hardcoreparty’s in Heerlen te bezoeken.

Bron: Partyflock.nl
Bron: Partyflock.nl

Echter in mei 2014 vraagt eigenaar Sven Otten, zoon van oprichter Jules Otten het faillissement aan. Duizenden jongeren uit heel Zuid-Limburg – en ver daarbuiten – bezochten de afgelopen jaren de disco die ooit begon in een koeienstal en uitgroeide tot een mega-dancing met zwembad, 21 bars en plaats voor 5000 bezoekers. Daarmee komt na 34 jaar een einde aan een instituut.

Heb jij nog unieke foto’s uit de begin jaren van discotheek De Peppermill in je bezit? Laat het ons weten, wij willen deze graag toevoegen aan ons fotoarchief. Stuur ons dan een e-mail via info@heerlenvertelt.nl.

Maurice van Opdorp

Maurice was oprichter en hoofdredacteur van de website Heerlenvertelt.nl. Als Heerlenaar schreef Maurice regelmatig ook zelf mee aan de verhalen van Heerlen Vertelt. Op 10 mei 2015 is Maurice overleden.

4 gedachten over “De Peppermill: van herenhuis naar discotheek”

 1. Na de sluiting van de Peppermill merkte ik pas, hoe weinig ervan bewaard is gebleven. Geen verhalen en nagenoeg geen foto’s. Zo gaat het vaak gaat met dingen die er niet meer zijn. 34 jaar Heerlense geschiedenis in één klap verdwenen.

  Daarom vind ik HeerlenVertelt.nl zo’n krachtig initiatief. Ik ben al sinds de oprichting fan van deze website. Een geweldig medium om de geschiedenis van de regio mee te documenteren. Zo ook de geschiedenis van de Peppermill. Ik was ontzettend blij toen Maurice dit verhaal in 2014 publiceerde. Het eerste online Peppermill-document is hier gecreëerd.

  Geïnspireerd door dit verhaal heb ik zelf een herinnering opgeschreven. Het resulteerde in een blog (in 5 delen) over een stapavond in de Peppermill in 1996. Voor degene die geïnteresseerd is, kom gerust langs op mijn website: http://www.dennisebben.nl/bus-naar-peppermill-deel-1

  1. Beste Meneer Ebben,

   Mijn naam is Bert Heuts
   Ik heb jaren met plezier in de peppermill gewerkt , maar ook vaak uitgegaan.
   De jaren dat het minder ging viel best wel mee.
   Als ik mijn mening mag geven ,denk ik dat het minder is gegaan toen Jules Otten is gegaan
   Bij jules als daar een spiegel werd gesloopt was hij echt razend , een echte zakenman.
   Niks verkeerd over Swen Otten die het overnam van zijn vader is meer van het genieten en luxe auto”s .
   IK denk zelf als de zus SOlange de discotheek de Peppermill had gekregen was de Peppermill nog open.
   Kijk maar eens naar Jules cafe op de markt groot succes.
   Maarja nu vraag ik u om een meming misschien wat hulp.
   Ik zat op een avond met wat vrienden bij elkaar, we hadden het natuurlijk over de peppermill.
   Het kan toch niet zo zijn dat de Peppermill na 34jaar geschiedenis , weggegooit word.
   Denk net als in het bedrijfsleven , heb je jaren byv,2miljoen omzet en een jaar 1,8 gaat het slecht .
   Sommige leven ernaar .Kijk maar sven Otten gaat het niet slecht met zijn pepperdure sportauto horloge”s
   En zei die avond tegen de jongens zou de Peppermill te koop staan , en zagen dat de Peppermill te koop staat.
   Echter vind ik het raar dat de discotheek apart staat te koop voor 350,000euro,het herenhuis apart voor 265,000euro ,niemand wilt naast een discotheek wonen .Waarom niet samen te koop ,en er zijn 2 verschillende makelaars. En volgens de tekening van de makelaar die de discotheek verkoopt ,is de grote pakeerplaats niet te koop . Bezoekers moeten toch hun auto kwijt Als er een nieuwe discotheek komt , of was de pakeerplaats gehuurd .De pakeerplaats word nu gebruikt voor rijlessen ,vroeger al toen de discotheek nog open was voor karten. IK spreek SVen Otten soms nog via facebook Maar zegt hier niks van en laat niks los.
   NOU wou ik het graag openen onder een andere naam, niet perse met oog op grote winst maar het volk de discotheek terug in de samenleving brengen . ER is enorme vraag naar de peppermill kijk maar hoeveel er nog over geschreven word,foto”s erop gezet . Tijdens de reunie meer dan 3300 kaarten in zeer korte tijd verkocht en duizenden mensen moest uitverkocht tegen gezegt Vandaar ikm eerst bij de gemeente info heb gevraagt ,of er nog een disco mag worden geopend maar dat duurt even . als het ja is wil ik via doneeractie ,geld inzamelen voor het kopen van de peppermill , omdat ik zelf niet de middelen heb. Kijken hoe graag ze de peppermill open zien gaan en gul geld geven dan is het nog naar investeerders zoeken voor kleine verbouwing en drank stroom aanleg , want de stroom kwam van een dieseltank achter de discotheek media krant opzoeken Wil net als toen jules Otten de Discotheek had modeshows doen zaal verhuren aan bedrijfsfeestjes ,bruidloft en danslessen ,Voor het bedrijfsleven reclame borden aan het hek hangen maar ja eerst de gemeente afwachten of er nog een vergunning word gegeven voor een discotheek .En of er geen andere bestemmingsplan is , want volgens mij word de beitel in heerlen nieuw aangelegt ,wil het lieft de doneeractie naamloos doen zoner mijn naam , nou mijn vrouw vind het niks bij fam vrienden vreemde geld lenen. IK zie het anders de discotheek terug naar het volk brengen . Wat vind u hiervan ,hoop snel van u te horen

   m.v.g Heuts

 2. Rondom 1989 zijn er in de grote zaal filmopnames gemaakt. Het kan gaan om een voorlichtingsfilmpje over sex en alcohol of misschien een jeugdreeks. Ik stond er vlakbij en heb nog met een figurante erover gepraat tijdens het zaterdaggebeuren in een bomvolle peppermill

 3. Omstreeks 1993 kwamen wij als GOGO dansers bijna iedere vrijdag naar de peppermill, ik heb daar mooie herinneringen aan, gezellige dance feesten nooit geen ellende, wij kwamen op en begonnen onze show op de brug over het zwembadje, en ik eindigde aan het eind in het zwembad, uiteindelijk mocht ik dat niet meer doen vanwege de veiligheid (logisch ook)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.