Bron: Heerlen Vertelt | Os Gêmeos schildering in Atrium MC

Een stukje Brazilië in Heerlen

Berlijn, Hong Kong, New York, Philadelphia, São Paulo, Sydney, Toronto en Heerlen. Zo maar een lijstje waar Heerlen maar mooi tussen staat. Sinds kort komt daar nog een locatie bij, of ja locatie, het gaat om het voertuig, een vliegtuig. In aanloop van het WK 2014 in Brazilië mocht het kunstenaarsduo Os Gêmeos – geen onbekende in Heerlen – zich uitleven op het vliegtuig van de nationale Braziliaanse voetbalploeg.

Bron: L1.nl | Vliegtuig nationaal voetbalteam Brazilië
Bron: L1.nl | Vliegtuig nationaal voetbalteam Brazilië

Vanaf 2008 is het duo ook bekend in Heerlen. Sindsdien vrolijkt een grote schildering van het Braziliaanse duo het Schelmenhofje in Heerlen-centrum op. De schildering was onderdeel van de openingsact van Cultura Nova op 29 augustus 2008. De act bestond niet alleen uit een muurschildering van de broers Pandolfo, maar ook een 1 op 1 kopie van het grote, met veel kleur getekende figuur als ballon. Het mensenfiguur met een groot geel hoofd liep door het centrum van Heerlen. Een gedenkwaardige avond die, door de opvallende verschijning van ruim 10 meter hoog, door alle bezoekers van die avond nog lang herinnerd zal worden. Wie nu langs het Schelmenhofje (tegenover de Nieuwe NOR) zal nog steeds begroet worden door de ‘grote vriendelijke reus’.

Bron: Heerlen Vertelt | Os Gêmeos schildering in Atrium MC
Bron: Heerlen Vertelt | Os Gêmeos schildering in Atrium MC

Minder bekend, in kleiner formaat, maar minstens zo vrolijk zijn de schilderingen die het duo in de parkeergarage van het Atrium MC achter liet. Wie het ziekenhuis binnenkomt via de parkeergarage zal onthaald worden door dromerige figuurtjes. Voorbij de parkeerautomaat richting de lift en het trappenhuis ‘wachten’ een vader en zoon.

Bron: Heerlen Vertelt | Os Gêmeos schildering in Atrium MC
Bron: Heerlen Vertelt | Os Gêmeos schildering in Atrium MC
Bron: Heerlen Vertelt | Os Gêmeos schildering in Atrium MC
Bron: Heerlen Vertelt | Os Gêmeos schildering in Atrium MC

Maurice van Opdorp

Maurice was oprichter en hoofdredacteur van de website Heerlenvertelt.nl. Als Heerlenaar schreef Maurice regelmatig ook zelf mee aan de verhalen van Heerlen Vertelt. Op 10 mei 2015 is Maurice overleden.

5 gedachten over “Een stukje Brazilië in Heerlen”

 1. In mijn herinnering is de beroemde voetballer Pelé met zijn elftal in Heerlen op bezoek geweest. Zij verbleven in het nieuwe Hotel Europa in de Geleenstraat. En het was mij gelukt om een handtekening van Pelé te krijgen. Droom ik nu of is het echt gebeurd?
  Ik heb in oude kranten gezocht, maar heb tot nu toe niets kunnen vinden.

 2. Inmiddels ben ik te weten gekomen dat aannemer ir. Egidius (Gied) Joosten (1921-1993) de eigenaar was van Hotel Europe in de Geleenstraat. Hij maakte van de voetbalclub Fortuna ’54 een betaalde voetbalclub, de eerste betaald voetbalclub in ons land.
  En, zo wordt mij nu verteld, Hotel Europa stond bekend als het hotel waar vaak beroemde voetballers logeerden.
  Het verhaal over “Een stukje Brazilië in Heerlen” lijkt toen al te zijn begonnen.
  Ik zoek nog wel naar de bevestiging dat Pele uit Brazilië een van die beroemdheden is geweest.
  En wat is het toch jammer dat ik de handtekening van Pele nergens meer kan vinden.

  Prof. Willem Albert Wagenaar (1941-2011) was een geheugenspecialist van formaat. Hij was de eerste die in een strafproces als getuige-deskundige optrad, nl. in 1987/88 in Israël. Het menselijke geheugen is geen goed georganiseerd archief, al zijn mensen nog zo zeker van hun zaak.
  Het is juist heel interessant om samen reconstructies te maken. Ons collectieve geheugen is veel belangrijker dan we denken. We zijn te veel betekenis gaan toekennen aan de persoonlijke “waarheid”. Wie het deel in het geheel niet ziet, ziet het in het geheel niet.

  1. Beste Ton, ons collectieve geheugen vormt zich door waarheidsvinding. Dat is een proces waarin persoonlijke verhalen zeker een plaats hebben. Iedereen kan in zijn eigen verhaal een waarheid zien, maar het helpt niet als mensen zich opsluiten in die persoonlijke waarheden.
   Perception is reality lijkt tegenwoordig het credo te zijn. Maar dat is toch echt een misvatting. En niet zonder risico. Persoonlijke en collectieve dwalingen kunnen heel risicovol uitpakken.

   Hartelijke groet

   Hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.