Bron: Privécollectie| Gedenkteken K.E.V. korfbalvereniging

Korfballen bij K.E.V.

In Augustus 1920 werd in de Elf morgenstraat te Heerlen door een aantal sportieve jonge knapen een voetbalclubje opgericht, zo maar voor de “schpas“, met de bedoeling om na schooltijd en op vrije woensdag en zaterdagmiddagen een buurtcompetitie te spelen. Een zekere meneer van Minnen had plezier in het plan van de jongens en werd zogezegd de grote financier van het clubje.

Achter de glasfabriek aan de Kempkensweg was het terrein van de vereniging die na enkele fusies K.E.V. zou gaan heten. In de loop der jaren zou de vereniging uitgroeien tot een grote sportvereniging waar men niet alleen kon voetballen maar ook tafeltennis, boksen, toneel en korfbal beoefende.

Bron: Privécollectie| Gedenkteken K.E.V. korfbalvereniging
Bron: Privécollectie | Gedenkteken K.E.V. korfbalvereniging

Aan de korfbalclub van K.E.V. heeft Mieke Renes nog goede herinneringen. In het kader van onze rubriek ‘privécollectie’ en als aanvulling op het verhaal ‘K.E.V. en Meezenbroek‘ stuurde zij haar herinnering en foto van een uniek gedenkteken naar ons toe.

“Ik ben van 1931 en woonde van 1939 tot na de middelbare school in Heerlen”. Mieke zat bij de korfbalclub van K.E.V. Zij speelde daar tijdens de oorlogstijden. Het team waar Mieke in speelde was niet zo fanatiek, “maar er werd meer gespeeld voor de gezelligheid”, zo weet ze zich nog te herinneren. “Uitwedstrijden waren er niet, het gebeurde eigenlijk alleen in Meezenbroek, denk ik. Er was niet echt een competitie maar misschien leeft er nog iemand die meer weet.”

Namen van clubgenoten die haar nog te binnen schieten zijn Mia Derks, Jo van Gelder en Abrahams… “Maar er waren toen meer van die clubjes. De mandolineclub Excelsior, het wandelen met Meneer Collins, die was van de natuurvrienden. Het moest allemaal in de buurt gebeuren.”

“Misschien waren er niet veel korfballers, het was tenslotte een gemengde sport en na de oorlog mocht er ook niet meer gemengd worden gezwommen in de bruinkoolput in Brunssum, zoals met zwemclub Triton”.

Weet u meer over de korfbalvereniging van K.E.V.? Stuur dan uw reactie in naar info@heerlenvertelt.nl of reageer onder dit artikel.

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

2 gedachten over “Korfballen bij K.E.V.”

  1. KEV heeft vanaf het najaar van 1945 tot medio 1947 een korfbalafdeling gehad en speelde toen in de 3e klasse A en de 3e klasse B. Het korfbalgebeuren in Meezenbroek-Heerlen is in 1947 ter ziele gegaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.