Bron: Vera Mennens

Projectupdate: “Waar was u…?”

Van jongs af aan komt Vera Mennens in Heerlen om haar grootouders te bezoeken en hierdoor is haar interesse naar het verleden van de stad ontstaan. Geïnteresseerd in de voor buitenstaanders moeilijk te duiden culturele geschiedenis waarmee het uiterlijk en de architectuur van de stad doordrenkt zijn, besloot ze de stad Heerlen te fotograferen.

Eind 2013 deed Vera Mennens op HeerlenVertelt.nl een oproep “Waar was u, en uw familie tot 17 december 1965?”. Lees hier over, kijk hier naar de vorderingen van het project.

Bron: Vera Mennens
Bron: Vera Mennens

Persoonlijke herinneringen die ze vond bij (oud-) Heerlenaren zijn voor haar de leidraad voor het fotograferen van de stad. De straten, wijken en gebouwen die ze bezoekt bevatten herinneringen en vlagen van zowel de sociale als politieke geschiedenis. De geschiedenis van een dorp dat door de komst van de mijnen een stad werd, en sinds de sluiting van die mijnen constant op zoek is om zichzelf hernieuwd bestaansrecht te geven. De vele veranderingen waarmee dat gepaard gaat worden zichtbaar in het ontbreken – of juist nog bestaan van bepaalde gebouwen en plekken.

Bron: Vera Mennens

Bron: Vera Mennens
Bron: Vera Mennens

Door de opkomst en ondergang van de mijnen is Heerlen in de loop der jaren een verzameling van verschillende bouwstijlen geworden. Oud- en nieuwbouw ontmoeten elkaar in de diverse wijken van de stad. Door het fotograferen van deze vele gezichten van Heerlen wil Mennens de geschiedenis en het blijvende veranderlijke en karakter van de stad in kaart te brengen.

Bron: Vera Mennens

Bron: Vera Mennens
Bron: Vera Mennens

Dit overzicht geeft een blik in het proces van Mennens’ project, dat in de loop van dit jaar zal worden afgerond.

www.veramennens.nl

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

One thought to “Projectupdate: “Waar was u…?””

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.