Bron: SHCL

Lambert Vrancken bracht de eerste steenkool naar boven

Hij heeft geen straatnaam gekregen, maar op 30 maart 1898 bracht de jonge arbeider Lambert Vrancken de eerste steenkool van de Oranje-Nassau Mijn naar boven.

Gewoonlijk liep zo’n gebeurtenis, waarbij de eerste brok werd overhandigd aan de directie, “niet droog af”. Vrancken woonde toen in de Geleenstraat in Heerlen. Later had hij een eigen kolenhandel in de Geerstraat.

Het zou mooi zijn als er ooit uit een of ander familiealbum een foto van deze Lambert Vrancken opdook. Voorlopig heeft het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg alleen zijn handtekening, die hij plaatste op een kwitantie voor levering van steenkolen (aanwezig in de collectie van het SHCL).

Bron: SHCL
Bron: SHCL

Lambert Vrancken (bij de Burgerlijke Stand ingeschreven als Emile Lambert Hubert Vranken) werd geboren op 20 februari 1876 en overleed op 13 juli 1936. In 1911 trouwde hij te Schinnen met Maria Elisabeth Bemelmans. Zij is op 2 december 1964 te Schaesberg overleden. Het echtpaar had een zoon (overl. 1912) en een dochter (overl. 1935).

Bron: SHCL
Bron: SHCL

‪Oproep‬ via Sociaal Historisch Centrum voor Limburg – SHCL:
“Vandaag (30 maart 2015 red.) precies 117 jaar geleden bracht Lambert Vrancken uit Heerlen de eerste kolen boven uit de Oranje-Nassau mijn. Een bijzondere gebeurtenis, maar we weten maar weinig over de man zelf. Wie kan de onderzoeksafdeling van SHCL helpen aan een foto van deze man?”

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.