Boekpresentatie: Zwarte Droom

Het is 1951, de wederopbouw is in volle gang. De vraag naar steenkool is groter dan ooit tevoren. De Limburgse mijnstreek bruist. Heel Nederland is afhankelijk van de koempels, die diep ondergronds werken in een wereld van ongekende omvang.

Jan Bemelmans is mijnwerker op de Oranje Nassau I mijn in Heerlen en woont met zijn gezin in de kolonie Beersdal. Wanneer het rustig voortkabbelende leven in de mijnwerkerskolonie verstoord wordt door een reeks gebeurtenissen, begint Jan te twijfelen aan zijn toekomst en die van zijn zoons. Zijn droom van een ander bestaan wordt aangewakkerd door zijn vriendschap met Sjaak, de oude operateur van bioscoop Royal. Dergelijke dromen zijn eigenlijk ondenkbaar voor een koempel, wiens leven gedomineerd wordt door ‘koel’, kerk en kolonie. Jan kan de mijn wel loslaten, maar zal de mijn Jan loslaten?
Een vraag met een bloedstollend antwoord, waaruit blijkt dat persoonlijke kwesties en benauwende sociale controle net zo beslissend over leven en dood kunnen zijn als de voortdurende dreiging van instortende mijngangen, exploderend gas of stijgend water.

Het spannende en ontroerende verhaal dat verteld wordt in deze meeslepende mijnwerkersroman is fictief, maar speelt zich af tegen de realistische, historisch en sociologisch correcte achtergrond van de mijnstreek, zoals deze 65 jaar geleden uitzag.

Ga mee naar een stukje Nederland dat decennia lang een unieke samenleving vormde. Daal af in de wereld die boven- en ondergrond, gezin en werk, cultuur en kerk net zo hecht met elkaar verbond als het leven en de dood.

affiche_voor

Boekpresentatie
Auteur Ivo Senden maakte eerder naam met het boek Royal 1938 – 2008, over de geschiedenis van het Royal Theater, de monumentale en mooiste bioscoop van Heerlen.

Zwarte Droom is zijn debuutroman bij uitgeverij Leon van Dorp. De presentatie van dit boek vindt plaats op vrijdag 8 mei 2015 om 19:00 uur, in het Royal Theater aan het Stationsplein te Heerlen, dat speciaal voor deze gelegenheid één avond open is voor publiek.
De entree is gratis.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Uitgeverij Leon van Dorp
06 – 123 641 18

Auteur Ivo Senden
06 – 288 244 55  |  ivo.senden@outlook.com

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

2 gedachten over “Boekpresentatie: Zwarte Droom”

 1. Direct gekocht en aan een stuk uitgelezen; geweldig.
  Direct daarna “In en onder het dorp” gekocht.
  Kan er nu -in het jaar van de mijnen- niet genoeg van krijgen.
  Chapeau, voor de schrijver en alle mannen (koempels) die er gewerkt hebben!

  1. 2016 gekocht nav artikel op L1
   Geweldig verwoordt
   Zeker omdat ik de omgeving goed ken
   Heb jaren tot de mijnslluiting in meezenbroek gewoond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.