Verhalen vertellen na de wandeling

Als afsluiting van de stadswandeling in september en als voorbereiding op de schrijfmarathon enkele weken later, schreven diverse deelnemers hun herinneringen alvast op. Het rondwandelen leidde automatisch tot veel gespreksstof, dat vervolgens genoteerd werd op de Heerlen Vertelt herinneringskaartjes. Sandra Israel bundelde hun korte verhalen voor Heerlen Vertelt tot het volgende artikel.

“Vanaf dat ik een jaar of vijf was, gingen we vanuit Brunssum met de bus naar Heerlen,” herinnert Elly Swelsen zich. “Aangezien we thuis met 10 kinderen waren, was dit een feest. We keken de ogen uit al bij het station Heerlen. Als klein meisje was alles enorm groot en druk. Jammer dat het station grotendeels is verdwenen, want op latere leeftijd werd het busstation een wekelijks afscheid van mijn liefde. Mooie herinneringen.”

27608
Bernardinuscollege Heerlen | Bron: Rijckheyt

Marie-José Souren schreef de volgende herinnering: “De val van de Lange Lies was indrukwekkend om mee te maken. Mijn jeugd op de Kempkensweg. Zo’n stadswandeling roept allerlei herinneringen op van de tijd die ik in Heerlen heb doorgebracht. Bernardinuscollege, Aambos, de Geleenstraat en de cafés die ik heb bezocht. Bedankt voor het terughalen hiervan.

 

“Heerlen: ik zat er op school nu woon ik er,” memoreert ‘Majogi’ kort maar krachtig. “Ik had er vandaag een prachtige rondleiding en ik hoop er nog veel mooie herinneringen bij te krijgen.”

 

“Mijn eerste herinnering: gaatjes in de oren prikken bij juwelier in de Sarool en daarna, om de pijn te verzachten, naar lunchroom”, weet Josette Mulder. “Verheugen om een taartje te eten. Ik was vier of vijf toen en he-le-maal onder de indruk van de lunchroom. Was nog nooit in zo’n chique gebouw geweest met koper, dik zwart tapijt en mooie lampen (van kristal?).”

 

De laatste herinneringen komen van Anita Beaumont. “Zelf ben ik geboortig uit Voelender. Mijn herinneringen aan Heerlen bestaan dan ook aan de wekelijkse bezoeken aan de zaterdagmarkt met mijn moeder, gevolgd door een rijsttafel bij Kota Radja. Vertrekkend vanuit Voerendaal en binnenkomend op het schitterende imposante station van Heerlen, koffiedrinken in de staatsie. Ook heb ik vanuit Voerendaal live de val van de Lange jan en lange Lies gezien, staande op het schoolplein. Hierna heb ik ook 8 jaar op de Molenberg gewoond.”

28795
Heerlen 1979 | Bron: Rijckheyt

“Met mijn toenmalige vriend, nu echtgenoot, uitgegaan in het toenmalige Femina, wat naar schijnt vroeger cafe de Bie was. Mooi, de plek waar mijn ouders zich in hun jonge jaren ontmoet hebben.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.