Gezocht: persoonlijke verhalen bij voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog

Expositie toont unieke verhalen van (oud)bewoners regio Parkstad in het kader van 75 jaar bevrijding

75 jaar geleden werd Heerlen bevrijd. Hoe zag de oorlogstijd er voor Heerlenaren uit? Voor de expositie De vondst vertelt roepen verhalenplatform Heerlen Vertelt, centrum voor archeologie in Limburg De Vondst en het erfgoedbedrijf van gemeente, Heerlen Historisch Goud, (oud)bewoners van regio Parkstad op om voorwerpen met een persoonlijk verhaal uit die tijd in te sturen. Denk aan een sigarendoosje waarin ‘de bonnen’ werden bewaard, een bevrijdingskrantje of een brief van geliefden aan elkaar.

De deadline van inzendperiode is verlengd. Inzenden is dus nog mogelijk!

De vondst vertelt
Het idee achter de expositie De vondst vertelt, is om (oud)inwoners van Heerlen en Parkstad de mogelijkheid te geven zelf bij te dragen één van de vele projecten in de provincie binnen het thema 75 jaar bevrijding. De ingezonden verhalen en vondsten vormen samen de expositie die op 17 september opent in De Vondst. Deze tentoonstelling biedt een uniek inkijkje in de oorlogstijd van een aantal bewoners van de stad.

Ingezonden vondsten
Sinds de start van de inzendtermijn begin april zijn er een aantal persoonlijke verhalen ingezonden. Zo vond stadshistoricus van Heerlen, Michel Lemaire, bij het opruimen van zijn opa’s huis een krantje. Het bleek de laatste editie van De Vliegende Hollander te zijn, uitgekomen op 10 mei 1945. Op de voorpagina prijkt de kop ‘Duitschland capituleert’. Jos Dekker, Joegoslaviëveteraan en vrijwilliger van het veteranenhuis het Eldershoes in Hoensbroek, belandde in 2017 op de benenpoli van het Zuyderland Medisch Centrum in Heerlen. Daar ontmoette hij Loes Peters, dochter van WOll veteraan Bob Peters, die als hospik diende tijdens het Ardennenoffensief en tijdens de Slag om Arnhem. Loes doneerde via Jos de helm aan het Eldershoes, waar deze tentoongesteld staat. Ook Peter Pauwels, gemeenteraadslid Heerlen, zond een verhaal in. Hij kreeg namelijk van voormalig stadshistoricus van Heerlen een zelfgemaakte Engelse vlag. Deze Union Jack was eind 1945 speciaal aan elkaar genaaid om te wapperen boven Bekkersveld als de Britten Heerlen kwamen bevrijden. Dat de maker zicht vergistte en het uiteindelijk de Amerikanen waren die de stad binnenreden op tanks, deed niets af aan de opluchting dat de oorlog voorbij was.
Lees de volledige verhalen op heerlenvertelt.nl/75jaarbevrijding.

Stuur uw verhaal in
De vondst vertelt wil de verhalen van toen naar nu halen. Heeft u nog een aandenken uit de Tweede Wereldoorlog in huis van een grootouder, vroegere buurvrouw of goede kennis met een uniek verhaal dat verteld moet worden? Stuur het met een foto van uw vondst en bijbehorend verhaal in via heerlenvertelt.nl/75jaarbevrijding.

Op 17 september opent in De Vondst de expositie waar de vondsten met de meeste stemmen worden tentoongesteld. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met info@heerlenvertelt.nl.

Frank

Frank van Opdorp (1985) is onder andere schrijver, media-cultuurwetenschapper, bedrijfsjournalist en communicatieadviseur. Binnen het bestuur van Heerlen Vertelt vervult hij de rol van hoofdredacteur. Frank studeerde in 2009 af aan de Universiteit van Maastricht, waar hij zijn Masterdiploma Cultuur- en Wetenschapstudies behaalde met een specialisatie in politieke cultuur en een Bachelordiploma Cultuurwetenschappen (2008) met een specialisatie in Media-cultuur. Na de ervaring die hij opdeed bij de Provincie Limburg, L1 Radio-Televisie en de gemeente Meerssen, werkt hij nu al ruim 13 jaar als communicatieadviseur en persvoorlichter bij Zuyderland. De Heerlense cultuur, samenleving en geschiedenis (en breder gezien ook die van Parkstad) heeft altijd zijn aandacht gehad en mede dit heeft er eind 2009 / begin 2010 toe geleid dat hij samen met initiatiefnemer Maurice van Opdorp Heerlen Vertelt inhoudelijk vorm gaf. Na het overlijden van Maurice, nam Frank de rol van hoofdredacteur op zich, in het bestuur dat momenteel verder bestaat uit voorzitter Michel Lemaire, penningmeester Jeroen Postma en secretaris Pim Odekerken. Buiten zijn grote interesse voor cultuur, actualiteit en media, houdt hij zich in zijn vrije uurtjes ook bezig met design, film, voetbal, hardlopen, schrijven en muziek maken met zijn band.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.