[IN]Beeld: de val van Lange Jan en Lange Lies

Op de valreep van het Jaar van de Mijnen, delen we graag nog een serie unieke foto’s. Of beter gezegd dia’s, die nu digitaal beschikbaar zijn gemaakt. Ze werden ons recent toegestuurd en tonen de val van de Lange Jan en Lange Lies, maar dan gezien vanuit het publiek.

250 lies
Eén van de dia’s die Harrie van Opdorp maakte, kijkend naar de val van de Lange Lies.

De gebeurtenis, die symbool stond voor de sluiting en de afbraak van de mijnen in Limburg, zijn op veel verschillende manieren gefotografeerd en veel foto’s zijn in het digitale tijdperk al voorbijgekomen. Maar foto’s die genomen zijn door de (soms niets vermoedende) toeschouwers, maken het wel heel persoonlijk! Harrie van Opdorp stuurde recent deze serie foto’s in.

Op het netvlies
De Lange Jan en Lange Lies waren hét symbool van Heerlen. Beide schoorstenen hoorden bij de Oranje-Nassaumijn I. De val van de Lange Jan en de Lange Lies (1976) is een gebeurtenis die voor veel mensen in deze regio nog op het netvlies gebrand staat, met name omdat de Lange Jan tijdens het neerhalen de verkeerde kant op viel. Er vielen geen doden, maar de schade was aanzienlijk.

Unieke beelden
Op de reeks digitaal gemaakte dia’s van Harrie zien we eerst de val van de Lange Lies (op 16 augustus 1976 door dynamiet geveld). Vijf dagen later Lange Jan aan de beurt, die dus de verkeerde kant op viel. Harrie stond er zelf naar te kijken en nam dan ook zelf de foto’s: “Doordat de lange jan de verkeerde kant op viel, uit angst bijna geen foto kunnen nemen…”, aldus Harrie. Gelukkig zijn er toch ook van deze val een aantal foto’s te zien.


De val van de Lange Lies (Harrie van Opdorp). Klik voor een vergroting

 

De val van de Lange Jan (Harrie van Opdorp). Klik voor een vergroting:

Wraak van de Lange Jan
Zijn broer Jo van Opdorp, destijds 24 jaar oud, stond ook te kijken naar (in iedergeval) de val van de Lange Jan). Daarover schreef Jo op Heerlen Vertelt eerder De wraak van de Lange Jan 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.